Kynutý koláč s hruškami (frgál):
Těsto:
1 kostka droždí
75 g moučkového cukru
500 g hladké mouky
špetka soli
2 žloutky
125 g rozpuštěného másla
3 lžíce vlažného mléka
250 ml studeného mléka
1 rozšlehané vajíčko na potření koláčů
V mističce si připravíme kvásek ze lžičky moučk. cukru, 2 lžic hladké mouky, vlažného mléka a droždí. Do mísy dáme zbytek mouky, zbytek cukru, sůl, vajíčka a doprostřed vzejitý kvásek. Přilijeme máslo, studené mléko a vypracujeme těsto. V teple ho necháme vykynout asi 45 - 60 minut. Pak vytvarujeme 3 bochánky a necháme ještě asi 30 minut kynout.
Kdo máte pekárnu chleba jako já, máte toto jednodušší a bez práce.
Pak z bochánků vyválíme placky, kraje potřeme vajíčkem a doprostřed dáme náplň. Nakonec posypeme drobenkou a dáme péct.
Náplň:
5 g másla
40 g hladké mouky
300 g oloupaných hrušek (nebo jablek)
50 g krupicového cukru
1 vanilk. cukr
špetka skořice
špetka rumu
asi 150 ml vody
Hrušky nakrájíme na kousky a s cukrem, skořicí a vodou rozvaříme do měkka. Pak ješt rozmačkáme na kaši. Přidáme rum a zahustíme jíškou z mouky a másla. Necháme vychladnout a vlažnou směs klademe na těsto. Navrch sypeme drobenkou.
Drobenka:
cca 60 g másla
60 g polohrubé (nebo i hrubé) mouky
60 g krupicového cukru