Kynutý koláč s čímkoliv:
Těsto:
1 kostka droždí
75 g moučkového cukru
500 g hladké mouky
špetka soli
2 žloutky
125 g rozpuštěného másla
3 lžíce vlažného mléka
250 ml studeného mléka
1 rozšlehané vajíčko na potření koláčů
V mističce si připravíme kvásek ze lžičky moučk. cukru, 2 lžic hladké mouky, vlažného mléka a droždí. Do mísy dáme zbytek mouky, zbytek cukru, sůl, vajíčka a doprostřed vzejitý kvásek. Přilijeme máslo, studené mléko a vypracujeme těsto. V teple ho necháme vykynout asi 45 - 60 minut. Pak vytvarujeme 3 bochánky a necháme ještě asi 30 minut kynout.
Kdo máte pekárnu chleba jako já, máte toto jednodušší a bez práce.
Pak z bochánků vyválíme placky, kraje potřeme vajíčkem a doprostřed zdobíme náplněmi. Nebo můžete udělat koláč na plech a nemusí být kulaté. Zdobit můžete jednotlivými proužky vedle sebe nebo klíny nebo jakkoliv. Navrch můžete sypat drobenkou, ale taky nemusíte.
Maková náplň:
200 ml mléka, 200 g mletého máku, 50 g másla, 1 vanilkový cukr, cukr a rum dle chuti
Mléko uvedeme do varu, rozpustíme v něm máslo, přisypeme mletý mák, vanilkový cukr, cukr a krátce povaříme. Přidáme rum podle chuti. Necháme zchladnout.
Tvarohová náplň:
1 tvaroh, 1 vajíčko, 1 vanilk. cukr, cukr dle chuti, nastrouh. kůra z 1/2 citronu, rozinky dle chuti
Vše smícháme dohromady a umícháme hladkou kaši. Pokud je husté, přilijeme trošku mléka. Můžeme přidat trošku rumu.
Ořechová náplň:
10 dkg másla, 7,5 dkg cukru moučka, 7,5 dkg mletých oříšků, 1 žloutek
Máslo rozpustíme, přimícháme ořechy, cukr a umícháme hustou hmotu. Pak sundáme z plotny avmícháme žloutek a můžeme špetku rumu nebo různého koření jako skořice, badyán... a pod. Necháme vychladnout.