Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kynutý koláč s čímkoliv:

3. 10. 2009

Těsto:

1 kostka droždí

75 g moučkového cukru

500 g hladké mouky

špetka soli

2 žloutky

125 g rozpuštěného másla

3 lžíce vlažného mléka

250 ml studeného mléka

1 rozšlehané vajíčko na potření koláčů

V mističce si připravíme kvásek ze lžičky moučk. cukru, 2 lžic hladké mouky, vlažného mléka a droždí. Do mísy dáme zbytek mouky, zbytek cukru, sůl, vajíčka a doprostřed vzejitý kvásek. Přilijeme máslo, studené mléko a vypracujeme těsto. V teple ho necháme vykynout asi 45 - 60 minut. Pak vytvarujeme 3 bochánky a necháme ještě asi 30 minut kynout.

Kdo máte pekárnu chleba jako já, máte toto jednodušší a bez práce.

Pak z bochánků vyválíme placky, kraje potřeme vajíčkem a doprostřed zdobíme náplněmi. Nebo můžete udělat koláč na plech a nemusí být kulaté. Zdobit můžete jednotlivými proužky vedle sebe nebo klíny nebo jakkoliv. Navrch můžete sypat drobenkou, ale taky nemusíte.

 

Maková náplň:

200 ml mléka, 200 g mletého máku, 50 g másla, 1 vanilkový cukr, cukr a rum dle chuti

Mléko uvedeme do varu, rozpustíme v něm máslo, přisypeme mletý mák, vanilkový cukr, cukr a krátce povaříme. Přidáme rum podle chuti. Necháme zchladnout.

 

Tvarohová náplň:

1 tvaroh, 1 vajíčko, 1 vanilk. cukr, cukr dle chuti, nastrouh. kůra z 1/2 citronu, rozinky dle chuti

Vše smícháme dohromady a umícháme hladkou kaši. Pokud je husté, přilijeme trošku mléka. Můžeme přidat trošku rumu.

 

Ořechová náplň:

10 dkg másla, 7,5 dkg cukru moučka, 7,5 dkg mletých oříšků, 1 žloutek

Máslo rozpustíme, přimícháme ořechy, cukr a umícháme hustou hmotu. Pak sundáme z plotny  avmícháme žloutek a můžeme špetku rumu nebo různého koření jako skořice, badyán... a pod. Necháme vychladnout.


 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář